Text apărut în 2007 în Revista de marketing şi comunicare în afaceri, ISSN 1841- 0065
Evenimentul cel mai important al anului 2007 în materie de conferinţe de afaceri s-a derulat pe 30 noiembrie la Palatul Parlamentului avându-l ca protagonist pe profesorul Michael Porter, icoana celor interesaţi de strategie şi arta de a conduce, autoritatea mondialǎ în domeniul strategiei competitive şi deţinǎtorul locului unu în clasamentul modial al gânditorilor, Thinkers 50 în anul 2005.
Evenimentul a fost organizat de Ziarul Financiar şi compania de training Interact. Am fost printre fericiţii care şi-au putut permite participarea la un eveniment care la preţul de 620 de euro, nu este chiar printre cele mai ieftine. Oricum prezenţa profesorului Porter – un exemplu de profesionalism, eleganţǎ în argumentare şi prezentare, dar şi o prezenţǎ remarcabilǎ prin modestie şi naturaleţe a meritat aceastǎ investiţie. Mai puţin a meritat însǎ organizarea întregului eveniment, care a fost stângace, cu minusuri nefireşti la un astfel de preţ, de la materialele oferite de organizatori într-o elegantǎ punguţǎ de hârtie, fǎrǎ mǎcar tradiţionalul pix şi hârtie albǎ pentru însemnǎri la acustica defectuoasǎ care a îngreunat înţelegerea.
Nu o sǎ mǎ opresc asupra conţinutului celor spuse de Michael Porter pentru cǎ întreaga presǎ este plinǎ deja de citate din distinsul profesor de la Harvard, de interpretǎri pe care le-a dat contextului românesc precum şi de sfaturile pe care le-a oferit celor interesaţi de domeniul respectiv. Faptul cǎ România nu are nici o strategie şi cǎ singura noastrǎ şansǎ este sǎ muncim, şi nu oricum, ci foarte bine şi eficient, pentru a depǎşi creşterea artificialǎ a economiei care este, se pare, pe sfârşite, cǎ Porter ne îndeamnǎ sǎ facem orice, fie cǎ este vorba de industrii tradiţionale sau de dezvoltarea sectoarelor din domeniul tehnologiei informaţiei, dar sǎ ne-apucǎm de treabǎ şi s-o facem planificat, “You can go any direction, but plan it”, cu alte cuvinte “Puteţi merge în orice direcţie doriţi, dar faceţi-vǎ un plan” sunt chestiuni pe care le ştim şi noi, dar au o greutate şi o valoare extraordinarǎ când vin din partea unei somitǎţi în domeniului managementului strategic pe consultanţa şi consilierea cui s-au elaborat strategii economice în ţǎri precum India, Canada, Portugalia sau de firmǎ în Marea Britanie, Irlanda, Rusia, Peru etc.
M-aş opri mai degrabǎ asupra organizǎrii evenimentului ca atare pentru cǎ atunci când plǎteşti o astfel de sumǎ ai şi pretenţia unei anumite calitǎţi a serviciului care ţi se oferǎ, sau mǎcar, atunci când apar modificǎri sau dificultǎţi de derulare te aştepţi la o comunicare eficientǎ care sǎ corecteze lucrurile sau sǎ cearǎ scuze dacǎ ele s-au întâmplat deja în alt fel decât erau iniţial proiectate. Mai ales când subiectul evenimentului organizat este strategie şi leadership te aştepţi ca lucrurile sǎ fie bine planificate, evenimentul sǎ se deruleze dupǎ un plan bine pus la punct, iar valorile care au stat la baza organizǎrii sǎ fie în primul rând satisfacţia clientului, adicǎ a participanţilor, din toate punctele de vedere nu doar din cel intelectual.
Am sǎ punctez doar câteva aspecte care mi-au umbrit plǎcere participǎrii la un astfel de regal precum cel oferit de prezenţa lui Porter la Bucureşti. Inscrierea on-line a fost greoaie, cerând un timp nejustificat de mare, iar apoi comunicarea cu persoane vii, nu doar cu interfaţa site-ului a fost hilarǎ, pentru a ne pǎstra nota pozitivǎ, şi a nu o considera iritantǎ prin lipsa de profesionalism. Elementele de detaliu, administrative, birocratice, dar care pot face dintr-un eveniment o reuşitǎ sau o durere de cap au dus de data aceasta la creşterea consumului de analgezice pentru unii participanţi pentru cǎ plata taxei de conferinţǎ, de exemplu, s-a fǎcut destul de greoi, mai ales pentru profesorii universitari care, de exemplu, trebuie sǎ vireze banii într-un cont de trezorerie, iar organizatorii nu s-au gândit la acest amǎnunt. Modul de acces la eveniment care ar fi trebuit anunţat din timp, doar în Palatul Parlamentului se intrǎ prin diverse intrǎri, a fost un secret bine pǎstrat. Când am sunat la numǎrul afişat pe site pentru a întreba la ce intrare sǎ mǎ prezint a trebuit sǎ aştept pentru ca domnişoara de la capǎtul firului sǎ se intereseze şi sǎ-mi spunǎ mai mult decât “prezentaţi-vǎ la intrare unde ne veţi gǎsi pe noi”. La alte evenimente similare am primit ecusoanele şi harta cu locaţia exactǎ cu 2 zile înainte evenimentului la adresa indicatǎ de mine.
Dar sǎ nu fim cârcotaşi! Ajunşi cu bine în interiorul Palatului Parlamentului am fost întâmpinaţi de o echipǎ drǎguţǎ de tineri eficienţi, amabili şi politicoşi care ne-au fǎcut sǎ mai uitǎm din necazurile înscrierii. Programul pe care l-am primit ne indicǎ între orele 8,30 şi 10,00 înregistrarea participanţilor şi welcome coffee lǎsându-mǎ sǎ mǎ întreb în naivitatea mea de ce le trebuie oamenilor de afaceri grǎbiţi, dependenţi de mobile şi laptopuri, atâta timp sǎ se înregistreze şi de ce trebuie sǎ începem o conferinţǎ prin “tradiţionala” pauzǎ de cafea? Oricum romgleza pliantului evenimentului este hazoasǎ prin pendularea continuǎ între românǎ şi englezǎ în situaţii în care nici mǎcar nu existǎ dificultǎţi de traducere. Ca de exemplu: 11.00 – 12.00 Speech Michael E. Porter despre Strategy and Leadership (şi da, aţi citit bine o orǎ doar pentru prezentare).
Nici panelul cu “importante personalitǎţi din România” nu s-a desfǎşurat conform planificǎrii pentru cǎ în locul lui Yorgos Ioannidis, directorul general al Romtelecom, s-a prezentat George Makovski, director executiv comercial pe segmentul afaceri al Romtelecom, care a avut, de altfel o prezentare foarte interesantǎ. Poate cǎ s-a fǎcut anunţul cu schimbarea celor doi şi n-am auzit-o eu bine din cauza sonorizǎrii defectuoase, dar am dubii şi, în plus, site-ul evenimentului nici nu a prezentat membrii panelului decât post factum. Ceea ce îmi dǎ un uşor sentiment de incertitudine cu privire la rigurozitatea planificǎrii şi comunicǎrii în cadrul echipei organizatoare. Moderatorul evenimentului presupun cǎ este o figurǎ publicǎ, moderator la vreuna din televiziuni, dar din nou n-am sesizat sǎ se fi prezentat, nu apare menţionat pe program, iar cei din jur pe care i-am întrebat mi-au rǎspuns printr-un sugestiv ridicat din umeri. Detalii, detalii… este adevǎrat. Dar detaliile sunt foarte importante şi dau satisfacţie clientului, mai ales când suma plǎtitǎ nu este foarte micǎ. Apropo de sumǎ, ce strategie este aceea în care evenimentul are preţul de 620 de euro, sau 980 pentru VIP-uri, dar în fiecare zi din ultimile douǎ sǎptǎmâni ti se fac reduceri daca te inscrii in ziua respectivǎ?
Vreau sǎ închei subliniind cǎ experienţa Michael Porter a fost una extraordinarǎ prin calitatea carismaticǎ a expertului şi prin lecţia de profesionalism a prezentǎrii, a pregǎtirii celui care a venit doar pentru câteva ore, dar s-a pregǎtit cu date şi argumente solide din realitatea româneascǎ, pentru cǎ vine dintr-o culturǎ în care una din valorile esenţiale ale unui act profesional şi profesionist este satisfacţia clientului.